Rondvaart Utrecht, varen met een boot door grachten van Utrecht, een open sloep of een rondvaartboot.
Rondvaarten, boottochten in Utrecht en omgeving
Utrecht Centraal Museum

Opknapbeurt Utrechtse Schip toegankelijk voor bezoekers

Centraal Museum biedt haar bezoekers een unieke ervaring

Het Centraal Museum biedt bezoekers van 15 tot en met 17 april de unieke kans de opknapbeurt van het Utrechtse Schip bij te wonen. Het Utrechtse schip wordt met de opknapbeurt gereedgemaakt voor de heropening. Het komt weinig voor dat bezoekers van dichtbij mogen kijken hoe restauratoren hun werk verrichten. Omdat het schip een populair fenomeen is en de schoonmaak een bijzondere gebeurtenis is, heeft het museum besloten dit moment exclusief voor haar bezoekers toegankelijk te maken.

Het Utrechtse Schip

De opknapbeurt
Tijdens de opknapbeurt ziet het publiek hoe een team van circa vier restauratoren het Utrechtse Schip schoonmaken. Gehuld in speciale pakken zullen zij het schip in drie dagen secuur opknappen. Dit doen de restauratoren met een soort 'stofzuiger' die speciaal hiervoor gemaakt is. De opknapbeurt is een uitdaging door zowel het formaat van het schip, als door de fragiliteit ervan: de restauratoren mogen niet tegen het schip aanstoten.

"Het werk van restauratoren vind ik zeer intrigerend: wat een vakmanschap komt daarbij kijken! De opknapbeurt van het Utrechtse Schip is een prachtige kans om dat vakmanschap in het echt te zien. Ik vind het dan ook verrijkend dat we het publiek die ervaring bieden", zegt Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum.

Het Utrechtse Schip
Het Utrechtse Schip is gevonden op 3 december 1930 door gravende arbeiders aan de Van Hoornekade in Utrecht-Noord. In eerste instantie dacht men dat het om een Romeins schip ging. De toenmalige directeur van het Centraal Museum liet de restanten van het schip naar de kelder van het museum overbrengen. Om het gevaarte daar te krijgen, werd een groot gat in een van de zijmuren gehakt. Sinds 1936 is het schip voor het publiek te zien. Het hout is ooit geconserveerd met creosoot, een teerproduct dat ook in spoorbielzen wordt gebruikt. De sterke geur daarvan vergeet geen enkele bezoeker. Door de jaren heen is het Utrechtse Schip uitgegroeid tot een van de belangrijkste publiekstrekkers van het Centraal Museum en is het een icoon geworden voor Utrecht.

Praktische informatie
Locatie: in de kelder van het Centraal Museum
Data: 15 - 17 april 2015
Openingstijden: 11:00 – 17:00 uur
Entree: gratis toegang voor de bezoekers van het museum

Toegangsprijzen museum:
€ 11: volwassenen vanaf 18 jaar
€ 9: groepen vanaf 10 personen, U-pashouders
€ 5: 13 t/m 17 jaar, CJP, Cultuurkaart, studentenkaart
Gratis: kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, Rembrandtkaart, ICOM-kaart, CM-clubpas.

 

ook te bezoeken met de Sightseeing Utrecht Voucher

www.sightseeing-utrecht.nl

 

 Reacties

adidas crazylight boost low 2016 mens basketball shoes core blackscarlet white aq8279air jordan retro 5 oreokyrie irving iii indiaair jordan xi 11 thunder customs nike zoom mercurial xi flyknit available with free shipping http://www.kicksnba.com/huaraches/nike-zoom-mercurial-xi-flyknit-available-with-free-shipping
club 85 so pinterest.comair jordan ii ovo drakeadidas equation 2010 previewtop stylish nike tiempox rio iv tf artificial turf football shoe 897770 008 converse shoes pink chuck taylor all star classic high http://www.geltrainers.com/durant/converse-shoes-pink-chuck-taylor-all-star-classic-high
cheap mercurial vapor pinterest.comadidas ultra boost laceless bb6135 312017 under armour curry 4 low dance cam mom penewbalance mrl996ag mrl996ag new balance running sneakers adidas consortium twinstrike adv a3 black red by9833 mens footwear running shoes http://www.fluxtrainers.com/elite/adidas-consortium-twinstrike-adv-a3-black-red-by9833-mens-footwear-running-shoes
nike dynamo free itd 343938buy louboutins pinterest.comvans vault x taka hayashi fall 2009 collectionbest cheap soccer pinterest.com michael michael kors frankie large convertible drawstring shoulder bag brownfrankie large convertible drawstring shoulder bag brown http://www.boxkicks.com/glaring/michael-michael-kors-frankie-large-convertible-drawstring-shoulder-bag-brownfrankie-large-convertible-drawstring-shoulder-bag-brown
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld