Rondvaart Utrecht, varen met een boot door grachten van Utrecht, een open sloep of een rondvaartboot.
Rondvaarten, boottochten in Utrecht en omgeving
Ruud Kuijer Utrecht - Leiden

Ruud Kuijer en Beelden in Leiden: Extra Strong

De tentoonstelling Beelden in Leiden (22 mei-3 augustus 2014) voor jong talent, staat dit jaar in het teken van het materiaal beton. Negen jonge beeldhouwers, geselecteerd door curator Feico Hoekstra, zijn gevraagd een sculptuur uit te voeren in beton. De stichting Beelden in Leiden organiseert de tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht.

Vanwege zijn visie en expertise is kunstenaar Ruud Kuijer gevraagd het initiatief te ondersteunen door een masterclass te geven en satelliet-tentoonstellingen van zijn werk in verschillende Leidse musea te verzorgen.

Ruud Kuijer werkt al 25 jaar met beton en heeft het materiaal grondig onderzocht op haar sculpturale kwaliteiten. Heel verschillende series, groot en klein, samengesteld uit meerdere materialen en uit één stuk, zijn door de jaren heen ontstaan. De presentaties geven een dwarsdoorsnede van Kuijer’s werk vanaf 1993. Ruim 20 beelden zijn te zien. 

De museumcollecties geven aanleiding tot vier verschillende invalshoeken:

1.     Beton en Oudheid in Rijksmuseum van Oudheden. De Romeinen kende reeds beton, de koepel van het Pantheon in Rome is van beton. De kennis van het materiaal raakte in onbruik en kwam pas weer terug in de 19e eeuw bij de ontdekking van gewapend beton.

2.     Sculptuur en collage in Rijksmuseum Volkenkunde. Kuijer maakt samengestelde sculpturen. Ook al giet hij ze in één keer, de mallen bestaan uit verschillende vormen en voorwerpen. Het idee van collage-sculptuur wortelt in het kubisme, ontwikkeld door Picasso en Braque. Zijn grote belangstelling voor primitieve kunst leidde in het werk van Picasso tot een radicale vernieuwing van de beeldhouwkunst in 20e eeuw waar veel kunstenaars tot op de dag van vandaag op voortbouwen.

3.    In Museum Boerhaave is de relatie kunst en techniek aan de ordeMal en sculptuur worden naast elkaar getoond zodat de bezoekers inzicht krijgt in het maakproces. Hier zal ook de film Waterwerken vertoond worden, deze geeft onder andere inzicht in het ontstaan van de ruim twaalf meter hoge sculptuur Waterwerk VII Cohesie.

4.     In de collectievan het Leids Universitair Medisch Centrum zal Ruud Kuijer’s werk getoond worden in relatie tot hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst van bekende beeldhouwers als Sjoerd Buisman, Peer Veneman, Pjotr Müller, Tom Claassen en Henk Visch.

Alle presentaties zijn van 22 mei tot 3 augustus. In Museum Boerhaave vanaf 2 juni.

 

Opening 

Opening op donderdag 22 mei om 17.00 uur in de Evangelische Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26 in Leiden. Ruud Kuijer is één van de sprekers. U bent van harte welkom.

Deelnemende kunstenaars 

Tim Breukers, Nadine van Veldhuizen, Luuk van Binsbergen, Kim van Erven, Catinka Kersten, Jimi Kleinbruinink, Marleen Hartjes, Dieke Venema, Izaak Zwartjes. www.beeldeninleiden.com  

Veiling

Dinsdag 3 juni zal Job Ubbens, directeur Christie’s  Nederland, kunstwerken van de tentoonstelling veilen, waaronder twee werken van Ruud Kuijer. Deze veiling vindt plaats van 18.00 tot 20.00 uur in de Lutherse Kerk in Leiden. De opbrengst gaat grotendeels naar de stichting Beelden in Leiden. U kunt zich aanmelden via veiling@beeldeninleiden.nl waarna u de catalogus krijgt toegestuurd.

 

Ruud Kuijer

informatie op www.ruudkuijer.nl 

Reacties

chezalbee op 04-09-2019 12:52
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld