Rondvaart Utrecht, varen met een boot door grachten van Utrecht, een open sloep of een rondvaartboot.
Rondvaarten, boottochten in Utrecht en omgeving
Centraal Museum, ARRRGH! Monsters in de mode

ARRRGH!  

Monsters in de mode

met o.a. Maison Martin Margiela, Viktor & Rolf en Bas Kosters

Centraal Museum Utrecht

De griezelige en humoristische avatars, videospelfiguren en helden uit stripboeken komen steeds vaker voor in de actuele mode. Monsterachtige creaties betreden de catwalk en veroveren high fashion.

ARRRGH! Monsters in de mode is de eerste internationale modetentoonstelling over character design. Van 19 oktober 2013 t/m 19 januari 2014 verzamelen deze monsters zich in het Centraal Museum in Utrecht.

ARRRGH! toont ruim 70 ontwerpen van 40 gevestigde en opkomende ontwerpers. Met onder anderen Rick Owens, Issey Miyake, Bernhard Willhelm, Walter van Beirendonck, Viktor & Rolf, Bas Kosters, Bart Hess, Charlie Le Mindu, Maison Martin Margiela en Craig Green.

Monsters in de mode: de tentoonstelling

ARRRGH! Monsters in de mode is een tentoonstelling door het Griekse collectief ATOPOS Contemporary Visual Culture. Bijna alle tentoongestelde ontwerpen zijn recentelijk te zien geweest op de internationale catwalk. ARRRGH! was het eerst te zien in 2011 in het Benaki Museum in Athene en daarna in La Gaîté Lyrique in Parijs, in het voorjaar van 2013. In Utrecht wordt ook een ontwerp uit de eigen collectie van het Centraal Museum toegevoegd: L'Hiver de l'Amour uit 1994 van Viktor & Rolf, het vroegste werk van het duo in de collectie van het Centraal Museum. Bart Hess en Bas Kosters maken speciaal voor de tentoonstelling en in opdracht van het Centraal Museum een nieuw ontwerp. Van de opkomende Britse ontwerper Craig Green worden twee outfits aangekocht uit zijn herfst-/wintercollectie voor 2013.

Opvallend aan de Utrechtse tentoonstelling is dat de monsters niet op sokkels of op een podium staan, maar op de grond. De bezoeker staat letterlijk oog in oog met de ontwerpen en wordt uitgenodigd de monsters aan zichzelf te spiegelen en zijn eigen ideeën over schoonheid te bevragen. Accepteren we iets dat anders is, of accepteren we alleen wat lijkt op onszelf?

Nu in het Centraal museum : De visuele identiteit van de tentoonstelling is ontworpen door Craig Green voor de presentatie in Parijs. Green heeft dit in opdracht gedaan van ATOPOS cvc en La Gaîté Lyrique. Hij maakte vier kleurrijke en speelse monsters, die grafisch aandoen. Ze passen bij elkaar zoals mannelijke en vrouwelijke vormen; het zijn verliefde koppels.

 © Craig Green. In opdracht van ATOPOS cvc en La Gaîté Lyrique, Parijs, 2013.

Monsters in de mode:  het onderzoek

Tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de mode is gebaseerd op het concept en onderzoek van ATOPOS cvc. Het collectief constateerde dat vanaf de jaren 1990 monsterachtige characters op de catwalks van verschillende modeontwerpers verschenen en deed drie jaar lang onderzoek naar dit verschijnsel. De uitkomst daarvan is gebundeld in het boek Not A Toy, Fashioning Radical Characters, dat in 2011 is gepubliceerd door Pictoplasma Publishing, Berlijn. Zo werd het idee voor een tentoonstelling geboren.

In de hedendaagse mode wordt het menselijk lichaam steeds vaker gemuteerd en getransformeerd tot een onbekend en monsterlijk figuur. De kunstenaars en ontwerpers die deelnemen aan ARRRGH! geven atypische vormen aan stoffen en creëren extreme volumes. Ze bedekken en maskeren het gezicht en maken van de menselijke figuur hybride wezens met bovennatuurlijke vormen, levendige kleuren en abstracte elementen. Ze herdefiniëren de relatie tussen lichaam en kleding en het potentieel van de menselijke figuur, door onze definitie van schoonheid te bevragen.

Meest directe verklaring achter de opkomst van characters op modeshows is misschien wel het maskerade-aspect, het totaal iemand of zelfs iets anders kunnen worden. Naast onze echte levens leiden we nu ook virtuele, digitale levens op internet. We ontwikkelen onze eigen avatar.

Een andere belangrijke achtergrond van veel character-modeshows is de nostalgie voor superhelden, stripfiguren en videospelmascottes uit de kindertijd. Veel van de ontwerpers, die vertegenwoordigd zijn in de tentoonstelling, stammen uit de hoogtijdagen van het ‘zaterdagochtendtekenfilmtijdperk’ en grijpen er duidelijk op terug als inspiratie voor hun collecties en modeshows.

 

Atopos cvc

ATOPOS cvc is een artistiek collectief uit Griekenland, dat in 2003 is opgericht door Stamos Fafalios en Vassilis Zidianakis en recentelijk uitgebreid met Angelos Tsourapas. Met hun verschillende achtergronden in architectuur, kunst, antropologie en wiskunde, heeft het drietal hun interesses en ideeën samengevoegd en zo een interdisciplinair platform voor de kunsten gecreëerd. ATOPOS richt zich op innovatieve projecten op het gebied van hedendaagse visuele cultuur, met een specifieke nadruk op de menselijke figuur en mode/kostuums. ATOPOS cvc is een platform voor onderzoeksprojecten met een internationaal belang, waarbij wordt samengewerkt met ontwerpers en kunstenaars. Dit onderzoek resulteert in nieuwe ideeën in de vorm van tentoonstellingen, publicaties, performances en evenementen.

www.atopos.gr

 

Mode in het Centraal Museum

Collectie mode in het Centraal Museum bestaat uit meer dan 8.000 objecten, die samen de modegeschiedenis tonen van de 17de eeuw tot nu. De collectie heeft zich vanaf 1875 opgebouwd en is daarmee een van de oudste en grootste kostuumcollecties in Nederland. De uitgebreide nationale en internationale collectie bevat zowel historische kostuums als hedendaagse mode en zowel haute couture als confectie.

De hedendaagse mode deelcollectie bevat, naast toonaangevende Nederlandse ontwerpen, werk van internationale ontwerpers onder wie Maison Martin Margiela, John Galliano, Vivienne Westwood, Issey Miyake, Hussein Chalayan en Junya Watanabe. Het aankoopbeleid richt zich op het ontwerpproces en de interdisciplinaire relatie met andere kunstvormen. Het Centraal Museum organiseert met regelmaat grote tentoonstellingen, zoals Blue jeans. 350 jaar spijkergoed en Stof tot nadenken. Alexander van Slobbe, een onafhankelijke vormgever in de mode. 

Deelnemende kunstenaars en ontwerpers

Alex Mattsson SE | Alexis Themistocleous CY | Andrea Ayala Closa ES| Bart Hess NL | Bas Kosters NL | Bernhard Willhelm DE | Boris Hoppek DE | Bronwen Marshall UK | Cassette Playa & Gary Card UK | Charlie Le Mindu FR | Chi He CN | Clo'e Floirat FR | Craig Green UK | David Curtis-Ring UK | Digitaria GR | Filep Motwary & Maria Mastori CY & GR | George Tourlas GR | Helen Price UK | Henrik Vibskov DK | Hideki Seo JP | Issey Miyake & Dai Fujiwara JP | Jean-Paul Lespagnard BE | Kim Traeger DK | Leutton Postle UK | Luis Lopez Smith UK | Mads Dinesen DK | Maison Martin Margiela FR | Manon Kündig CH | Mareunrol’s LV | Nasir Mazhar UK | Pictoplasma DE | Pierre-Antoine Vettorello FR | Piers Atkinson UK | Rejina Pyo KR | Rick Owens US | Stefan Galt (And in Passing) IR | Toma Stenko RU | Viktor & Rolf NL | Walter van Beirendonck BE

Centraal museum Utrecht heeft een hele rijke collectie en is ook te bezoeken met de

Sightseeing Utrecht Voucher  www.sightseeing-utrecht.nl  1 kaart voor vier entrees in Utrechtse musea en attracties.

Reacties

uk trainers adidas x 17 ghost greenuk trainers nike lebron 11 kings prideuk trainers converse swab ox crystaluk trainers adidas fashion sneakers khaki light where to buy air jordan 12 light aqua 510815 100 http://www.kaydolindir.com/The_sale_of_shoes/where-to-buy-air-jordan-12-light-aqua-510815-100
boy kyrie 1 bhm white black dark grey 718820 100hanon x reebok pump omni zone availableblack red air jordan 1 2013nike dunk high top hello kitty brass monki shoes uk trainers nike magista orden ii khaki light http://www.nmdr2mjk.com/for_Friends_and_Family/uk-trainers-nike-magista-orden-ii-khaki-light
nike mercurial vaporx xii academy ic ah7383081complex ranks every air jordan sneakernike lebron 9 low south beach customjordan 11 72 10 full uk trainers nike air vapormax moc 2 ah7006 201 http://www.nsconsolacionbna.com/on_wholesale/uk-trainers-nike-air-vapormax-moc-2-ah7006-201
uk trainers crystals converse a foot pedaluk trainers nike lebron 13 low black white blackuk trainers blinged Nike Free Connectuk trainers crystallised Nike Flex Supreme TR3 nike air max lebron vii space jam by mizzeecustoms http://www.bmwradios.com/cheap/nike-air-max-lebron-vii-space-jam-by-mizzeecustoms
harden vol1 cactusvans x thrasher sk8 hi pro shoes in thrasher blacknike roshe run one 511881 094aa7293 101 off white x nike air max 1 24 top deals uk trainers kobe 11 elite low rainbow http://www.yeezyboostebw.com/casual_shoes/uk-trainers-kobe-11-elite-low-rainbow
air jordan ii justin timberlakenew balance numeric 2013 previewpuma shadow society states outdoornike air max 1 premium midnight navy gum 454746 403 nike air vapormax country id kenya for sale http://www.nagadownloads.com/Really_Cheap/nike-air-vapormax-country-id-kenya-for-sale
uk trainers nike air max 2015 womens black pink blueuk trainers nike kobe 8 prelude reflectionuk trainers suicoke vibram sandals pink glazeuk trainers nike magistax proximo ii dark bronze cheap vans sk8 mid wheat suede chukka 556963 0003 skate shoe amazon recommend vans for sale http://www.bladi-toure.com/cheap_for_discount/cheap-vans-sk8-mid-wheat-suede-chukka-556963-0003-skate-shoe-amazon-recommend-vans-for-sale
air jordan xx2 low 5 8 first online looknike sb stefan janoski blue duskadidas kids predator 18.1 fg core black solar rednike wmns air max 97 ul 17917704 600 wade speyer x vans syndicate sk8 hi 91 cf http://www.jrfanart.com/Shades_of/wade-speyer-x-vans-syndicate-sk8-hi-91-cf
uk trainers blinged nike roshe one tdv kidsuk trainers converse 2012 flag low yellowuk trainers nike magista orden ii eucalyptusuk trainers kd trey 5 iv fuchsia pink adidas james harden black men sneaker http://www.hoodbeauties.com/Exclusive_Shoes/adidas-james-harden-black-men-sneaker
nike mercurial vapor xi sg pro 831941 601nike huarache ultra orange yellownike air trainer 3 super bowl release date 01jack purcell jack ox summer brights air jordan 1 brooklyn in white caviar leather http://www.kyrie4kba.com/good/air-jordan-1-brooklyn-in-white-caviar-leather
lebron soldier 9 dukemenswomens adidas originals superstar 2 casual shoes greymens x 18 purespeed firm ground bootsmens adidas ultra boost laceless core black white s80770 us classic nike running shoes purchase cheap wmns nike free rn flyknit 2018 831070 303 hyper http://www.fimasimuladores.com/pretty_cheap/classic-nike-running-shoes-purchase-cheap-wmns-nike-free-rn-flyknit-2018-831070-303-hyper
nike lebron x low bright mangonike zoom clear out white navyair jordan vi ostrich and denim customsvans chill vibes era old skool uk trainers adidas arkyn w primrose yellow http://www.scriptsphpbr.com/Presenting/uk-trainers-adidas-arkyn-w-primrose-yellow
adidas eqt adv women pink bb1361givenchy white slider sandals 1running shoes tidy nike pocket knife dm white 898033 100 4air jordan 13 retro gs mint foam uk trainers nike kobe venomenon 5 usa white team red midnight navy 815757 164 http://www.doggiedaysinparadise.com/great_site_for_all_sneakers_half_off/uk-trainers-nike-kobe-venomenon-5-usa-white-team-red-midnight-navy-815757-164
nike sb zoom stefan janoski soft blue white chambraynike 880555 800 nike air zoom pegasus 34 hyper orange industrial blue chlorine blue blacknike 880843 100 nike free rn flyknit 2017customized mens nike shox roadster air jordan 1 high original white metallic green available on ebay http://www.twix-soc.com/website_full_of_shoes_half_off/air-jordan-1-high-original-white-metallic-green-available-on-ebay
fucking awesome x vans eranike roshe run new colorways available tarp green deep smoke volt 511881 307related itemsfootwear air jordandistinct life x reebok bolton distinct views part 4 undefeated nike kobe 1 protro yellow camo http://www.alphabounceinstinctbxj.com/Really_Cheap/undefeated-nike-kobe-1-protro-yellow-camo
nike mercurial vapor xi sg pro 831941 601nike huarache ultra orange yellownike air trainer 3 super bowl release date 01jack purcell jack ox summer brights vans x star wars classic slip on shoes a new hope http://www.tubulardawnnxm.com/New_Images_Of/vans-x-star-wars-classic-slip-on-shoes-a-new-hope
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld