Rondvaart Utrecht, varen met een boot door grachten van Utrecht, een open sloep of een rondvaartboot.
Rondvaarten, boottochten in Utrecht en omgeving
Centraal Museum Utrecht, vergroot haar collectie !

Centraal Museum koopt drie iconische ontwerpen van de Droog-collectie aan

Het Centraal Museum Utrecht heeft de volgende stukken uit de Droog-collectie aangekocht: Speaking Coffee maker van Eibert Draisma, de Paraffin table van Timo Breumelhof en de Godogan table van Niels van Eijk & Miriam van de Lubbe.


Speaking coffee maker, Eibert Draisma

Sinds de oprichting van Droog Design in 1994 verwerft het museum bijna jaarlijks objecten uit de Droog Design-collectie. Ida van Zijl, conservator toegepaste kunst en vormgeving, vertelt waarom deze collectie zoveel waarde heeft voor het Centraal Museum: “Tijdens de eerste 10 jaar van de 21ste eeuw zagen we een bepaalde trend in design opkomen waarbij ontwerpers objecten produceerden die op de grens van kunst en design balanceerden. Droog Design is een uitstekend voorbeeld van een designbedrijf dat de uiterste grenzen van het design steeds opzoekt.’ Het museum is de trotse eigenaar van een uitgebreide collectie van werken van Droog Design, variërend van designklassiekers zoals de Chest of Drawers door Tejo Remy (1991), de Tree-trunk Bench door Jurgen Bey (1999) en de Bone Chair door Joris Laarman (2006). Ook heeft het Centraal Museum de complete 14-delige Saved by Droog- collectie aangekocht, afkomstig van de Droog presentatie in Milaan in 2009. Daarnaast is het museum sinds 2010 in het bezit van de proefdruk #1 editie van de Red blue Lego-stoel. Dit stuk werd tentoongesteld tijdens Rietvelds Universum als onderdeel van het Rietveld Jaar wat van oktober 2010 tot januari 2011 liep.

De recent verzamelde werken zullen binnenkort in het museum gepresenteerd worden.

Speaking coffee maker door ontwerper Eibert Draisma (1990)

Dit koffiezetapparaat is gemaakt van afgekeurd materiaal, met een oude transformator als voet. Het koffiezetapparaat is geprogrammeerd om een serie vooraf opgenomen berichten te herhalen en laat de eigenaar  weten wanneer de koffie klaar is.

Godogan-tafel door Niels van Eijk & Miriam van de Lubbe (2006)
Het houtsnijwerk van de Godogan-tafel is met de hand gemaakt in Indonesië. Het vakmanschap van de ambachtslieden werd tot het uiterste op de proef gesteld door dit gecompliceerde ontwerp dat gebaseerd is op een Indonesisch sprookje. De tafel zou niet meer in het Westen vervaardigd kunnen worden, omdat dit vakmanschap verdwenen is.

Paraffin table door designer Timo Breumelhof (2000)
Veel producten zijn ontworpen voor het gemak van de gebruiker en met opzet veilig in het gebruik. Maar juist deze uiterst verantwoordelijke producten laten weinig ruimte voor de verbeelding of voor creatief gebruik. Hierdoor verliezen producten hun poëzie. Vanuit dit idee ontstond een 'onveilige' tafel met een poëtisch karakter die zichzelf vernietigt in het gebruik.

www.centraalmuseum.nl

Maak ook gebruik van de Sightseeing Utrecht Voucher om dit museum te bezoeken

www.sightseeing-utrecht.nlReacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld